Kosten

Geheel vergoed

De kosten voor een psychologische behandeling in de Generalistische Basis GGZ worden geheel vergoed vanuit het basispakket van jouw zorgverzekering. Voorwaarde is dat je minstens 18 jaar oud bent, een geldige verwijzing hebt van de arts en er sprake is van een psychisch probleem (DSM-V diagnose) dat onder de verzekerde zorg valt (zie hieronder de uitleg over de verzekerde DSM-V diagnose). Je hoeft geen aparte eigen bijdrage te betalen. Wel valt de behandeling onder het wettelijk eigen risico voor alle zorg uit het basispakket. Er zijn contracten met alle zorgverzekeraars in 2023.

Kosten 

De kosten van de behandeling zullen per sessie of online / telefonisch contactmoment (E-health) gedeclareerd worden op basis van de totale tijd die voor je ingepland is en besteed is op een dag. De basis GGZ is kortdurende therapie. De behandeling wordt zo efficiënt mogelijk gemaakt door behandelsessies in de praktijk te combineren met E-health. Je krijgt naast de gesprekken een persoonlijk account waarin informatie voor je klaargezet wordt, opdrachten gemaakt kunnen worden en andere informatie gedeeld kan worden. De kosten per sessie verschillen per zorgverzekeraar en kun je het beste bij jouw zorgverzekeraar opvragen. Er is per zorgverzekeraar een percentage van het maximale NZA tarief afgesproken. De NZA tarieven zijn HIER te vinden.

Heb je geen verwijzing of blijkt het probleem niet onder de verzekerde zorg te vallen? Dan dient de behandeling zelf betaald te worden. Het intakegesprek wordt dan wel vergoed. Na het eerste gesprek zullen dan verder afspraken gemaakt worden over de kosten.

Het particuliere tarief voor niet-verzekerde zorg bedraagt per individuele behandelsessie in combinatie met E-health per 01-01-2023 €145,- , voor een intakegesprek € 160,00.

Verhindering en afzeggen

Bij verhindering dienen afspraken (ook een intakegesprek) minimaal 24 uur van te voren op werkdagen te worden afgezegd, anders wordt de afspraak, ongeacht de reden, voor het particuliere tarief in rekening gebracht. Deze tijd is immers voor je gereserveerd.

Verzekerde DSM-V diagnoses

Alleen wanneer er sprake is van klachten die vallen onder een psychische stoornis volgens de DSM-V, wordt behandeling door een GZ- psycholoog geheel vergoed door de zorgverzekering.

Hieronder staan enkele voorbeelden van veelvoorkomende psychische klachten die kunnen vallen onder een DSM-V diagnose die vergoed wordt. Er zijn echter meer stoornissen die vergoed worden. Mocht je twijfelen of jouw klachten vergoed worden neem dan gerust contact op voor meer informatie.

Zoek je hulp bij psychische klachten?

Vragen? Neem gerust contact op door het contactformulier in te vullen of bel 06-43103322

burn out Ede
Stemmingsstoornis

Depressie is een veelvoorkomende stemmingstoornis. Kenmerken van een depressieve stoornis zijn bijvoorbeeld een aanhoudende neerslachtige stemming en verlies van interesse in dagelijkse activiteiten. Maar ook bijvoorbeeld slaapproblemen, vermoeidheid, gevoelens van waardeloosheid of concentratieproblemen. Klik HIER voor informatie over de DSM-IV criteria van een een depressieve stoornis.

Angststoornis

Er zijn vele vormen van angststoornissen. De meest voorkomende zijn: Fobieën (spinnen, hoogtes), Sociale fobie ( bv spreken in het openbaar), Paniekstoornis, Obsessieve-compulsieve stoornis (dwangstoornis), gegeneraliseerde angststoornis (overmatig piekeren), acute stress-stoornis (angst direct na een traumatische ervaring) of een posttraumatische stress-stoornis (langdurige emotionele problemen na een trauma). De meeste van deze stoornissen worden gekenmerkt door gevoelens van rusteloosheid, bezorgdheid, ongeduld, slaapproblemen of concentratieproblemen. Klik HIER voor informatie over de DSM-IV criteria van een een angststoornis.

Somatoforme stoornis

Mensen met een somatoforme stoornis ervaren vaak langdurig lichamelijke klachten zonder dat daarvoor een medische oorzaak voor te vinden is. Overspanningsklachten en burn-out vallen vaak onder deze stoornis. Klik HIER voor informatie over de DSM-IV criteria van een somatoforme stoornis.