Voel je je somber? Heb je minder zin om dingen te ondernemen of kun je je er niet meer toe zetten om iets te doen? Voel je je snel schuldig? Onzeker? Heb je slaapproblemen of geen zin meer om te eten? Voel je je moe en futloos en weet je niet waar dat vandaan komt? Pieker je veel en heb je het gevoel dat je geen stap verder komt?
Als je enkele van bovenstaande klachten herkent, en je hebt deze klachten al langere tijd, dan zou je last kunnen hebben van een depressie.
Als je depressief bent kan het lastig zijn om zelf uit de negatieve spiraal te komen waar je in bent beland. Het is belangrijk dat je zicht krijgt op de factoren die gezorgd hebben voor het ontstaan van een depressie. Ook is het belangrijk dat je inzicht krijgt in je denkpatronen. Als je depressief bent zul je vaak last hebben van negatieve gedachten die je bijvoorbeeld somber of onzeker kunnen maken. Het is belangrijk om die gedachten te herkennen en om andere gedachten ervoor in de plaats te kunnen zetten die je kunnen helpen om je iets beter te voelen.
Vragen? Neem gerust contact op door het contactformulier in te vullen of bel 06-43103322
Ook is het belangrijk om te kijken naar je gedrag. Welk gedrag houdt je depressie in stand? Wat kun je anders doen? Voor iemand die last heeft van een depressie is het over het algemeen nodig om bijvoorbeeld actiever te worden.
Het is vaak niet gemakkelijk om deze patronen te herkennen en te veranderen. Ik kan je hiermee helpen.
Cognitieve gedragstherapie is een van de meest effectieve behandelvormen bij een depressie. Deze vorm van therapie wordt in Nederland vaak gebruikt. Binnen de cognitieve gedragstherapie wordt er vanuit gegaan dat gevoelens en gedragingen niet zozeer bepaald worden door de situatie zelf, maar door hoe men de situatie interpreteert. Dus hoe iemand denkt over een bepaalde gebeurtenis. Deze negatieve denkpatronen kunnen leiden tot somberheid, vermijding, en inactiviteit.
Tijdens de cognitieve gedragstherapie wordt samen met jou gekeken welke denk- en gedragspatronen verband houden met jouw depressieve gevoelens. Je leert anders naar gedachten te kijken, gaat op zoek naar helpende gedachten en ander gedrag om je beter te voelen.
Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen of meld je aan. Met een verwijzing van de huisarts naar een (GZ) psycholoog wordt de hulp volledig vergoed vanuit het basispakket van jouw zorgverzekering (zie kosten).
Psychologenpraktijk Sinninghe