EMDR Ede

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een behandelmethode die vaak wordt toegepast als iemand last heeft van een traumatische gebeurtenis. Dit kan o.a. zijn na een overval, verkrachting, natuurramp of pestervaring.  Het kan de enige interventie zijn (vaak bij eenmalig trauma als een overval) of onderdeel uitmaken van een therapie waarin een breed scala aan interventies wordt toegepast (bijvoorbeeld bij mensen met een misbruikverleden). De toepassingsgebieden van EMDR zijn de laatste jaren uitgebreid naar andere psychische klachten zoals een negatief zelfbeeld of een paniekstoornis. Het is hierbij van belang dat er een duidelijk aanwijsbare herinnering bestaat aan een of meerdere gebeurtenissen die geleid hebben tot de klachten.

Iedereen verwerkt ingrijpende ervaringen op een andere manier. Ook de duur van herstel na een ingrijpende gebeurtenis verschilt per persoon. Soms blijft iemand last houden van klachten als herbelevingen, nachtmerries, concentratieproblemen, schrikachtigheid en slaapproblemen na een trauma. EMDR kan dan helpen het natuurlijke verwerkingsproces weer op gang te brengen.

Wanneer wordt EMDR toegepast?

Met name bij een posttraumatische-stresstoornis en andere traumagerelateerde angstklachten. Ook kan EMDR gebruikt worden bij het verbeteren van je zelfbeeld. Als je nare ervaringen hebt gehad waardoor je erg onzeker geworden bent dan EMDR therapie ervoor zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt.

Werkt het?

De effecten van EMDR zijn uitvoerig onderzocht. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat het effect aanzienlijk is. Zeker wanneer het gaat om een enkelvoudig trauma (trauma na een eenmalige gebeurtenis) zijn soms enkele sessies al afdoende om van de klachten af te komen. Bij mensen die langdurig trauma hebben meegemaakt of complexere problematiek duurt de therapie over het algemeen langer. Vaak merk je na de therapie dat de herinneringen minder emotionele lading geven en je er dus ook minder last van zal hebben; de herbelevingen en nachtmerries nemen af, je slaapt beter en voelt meer rust.

Hoe werkt EMDR?

Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar de werkingsmechanismen van EMDR. De meest recente onderzoeken geven aanwijzingen dat het te maken heeft met de werking van het korte termijn geheugen. Een traumatische herinnering ligt opgeslagen in je lange termijn geheugen, samen met de emotionele lading (wanneer je bijvoorbeeld denkt aan de overval, voel je je direct weer angstig en misselijk). Wanneer je tijdens de behandeling gevraagd wordt om terug te denken aan die specifieke gebeurtenis, breng je de herinnering weer in je korte termijn (of werk-) geheugen. De capaciteit van dit werkgeheugen is echter maar beperkt. Omdat je tegelijkertijd een afleidende stimulus (oogbewegingen of klikjes via een koptelefoon) krijgt toegediend, is er onvoldoende ruimte voor én het herinneringsbeeld, én de emotionele lading. De emotionele lading zal dus verminderen, of het beeld wordt minder scherp. Zo wordt het weer opgeslagen in je lange termijn geheugen waardoor je er minder last van zult hebben.

Zijn er ook nadelen aan EMDR?

Vaak zul je na een sessie nog last kunnen krijgen van wat “bijwerkingen”. Er kunnen dan beelden of gevoelens opkomen en je kunt je wat instabiel voelen. Dit duurt in de regel niet langer dan 3 dagen. Daarna is er een nieuwe balans ontstaan. Pas dan kan worden geëvalueerd wat het effect is geweest van de EMDR sessie.

EMDR in de praktijk maar ook volledig online 

Traumatherapie of werken aan je zelfbeeld door middel van EMDR kan gemakkelijk vanuit huis door middel van een online behandeling. Het maakt gelukkig dus niet uit waar je woont want je hebt geen reistijd en online behandelen met EMDR heeft voordelen. Zo hoef je na een behandeling niet meer de weg op om naar huis te reizen maar kun je thuis bijkomen in je eigen omgeving en zijn er veel verschillende  mogelijkheden om je afleiding aan te bieden tijdens de sessie zodat je snel van de nare gevoelens af bent.

 

Heb je vragen over EMDR of wil je EMDR therapie starten?

Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen of meld je aan. Met een verwijzing van de huisarts naar een (GZ) psycholoog wordt EMDR therapie volledig vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering (zie kosten).

 

EMDR  Ede

Zoek je EMDR therapie in Ede?

Vragen? Neem gerust contact op door het contactformulier in te vullen of bel 06-43103322