Wanneer heb je last van burn-out? Het verraderlijke van burn-out is dat het geleidelijk aan komt sluipen. Vaak over een periode van jaren. Kenmerkend is dat je de signalen pas echt opmerkt als het al even aan de gang is, of zelfs pas als je helemaal vast loopt. En dan zit je motor niet alleen zonder brandstof maar is er soms ook het een en ander defect. De eerste subtiele signalen zijn er eigenlijk al voordat de vermoeidheid toeslaat.
Het zit hem misschien in de energie die het je kost om jezelf steeds weer over een drempel te duwen, vanwege bijvoorbeeld werk waarin je nauwelijks plezier, uitdaging of energie vindt. Het is het te lang doorploeteren in plaats van productief aan het werk zijn. Er ligt teveel op je bord, maar je denkt steeds dat het met even doorpakken en goed organiseren wel te doen moet zijn. Het zit ook in het jezelf doorlopend vermannen, waar de energie al op is en de steun die je eigenlijk nodig hebt van anderen mogelijk blijft ontbreken. Als je er al aan denkt om daarom te vragen.
Om de een of andere reden zet je door en voel je hoe je steeds meer moeite moet doen voor inspanningen. De druk die je ervaart neemt toe en een gevoel van haast is constant aanwezig. Je slaapt steeds slechter. Pauzes zijn beperkt of sla je helemaal over. Vrijetijdsbesteding? Vrienden? Mensen moeten maar even niets van je vragen, het kan er echt niet bij.
Je kunt je niet concentreren en het lijkt wel of je geheugen je in de steek laat. Je reageert vaker ongewoon heftig of overprikkeld. Vermoeidheid wordt steeds erger.
Vragen? Neem gerust contact op door het contactformulier in te vullen of bel 06-43103322
Je spreekt van overspannenheid wanneer iemand gedurende een korte, overzichtelijke periode veel stress of belasting heeft moeten doorstaan. Bijvoorbeeld wanneer een kind in het ziekenhuis ligt, of een ouder extra zorg nodig heeft, terwijl je daarnaast probeert om het dagelijkse leven gewoon door te laten gaan. Als dit een korte periode duurt, daarna alles weer bij het oude is (je kind is weer gezond thuis, je ouders kunnen zichzelf weer redden), maar jij voelt je uitgeblust, dan is er sprake van overspannenheid. Iemand die overspannen is, herstelt meestal weer snel. Je neemt 2 weken vakantie en doet het daarna nog een paar weken rustig aan en je bent er weer helemaal. Je kunt in korte tijd weer goed bijtanken.
Bij een burn-out is er sprake van een lange tijd roofbouw op je lichaam. Gedurende zeer lange tijd heb je veel te veel van jezelf gevraagd. Aan een burn-out gaat een lange periode met veel stress vooraf. Een lange periode van overbelasting, waarbij je de signalen die je lichaam uitzond niet hebt opgemerkt of soms gewoon genegeerd hebt. Je bent vaak over je eigen grenzen gegaan. Vaak heb je niet eens in de gaten gehad dat je over je grenzen ging, of je wist überhaupt niet eens dat je ze had. Je kunt jezelf ook vergelijken met een batterij die heel langzaam leegloopt. Je probeert nog wel om op te laden, maar dat lukt niet meer, want zelfs voor opladen is energie nodig en die heb je niet meer. Van een burn-out die mogelijk door de jaren heen is opgebouwd, en dus een lange voorgeschiedenis heeft, herstel je minder snel als van een overspannenheid.
De behandeling van een burn-out of bijna burn-out, vraagt meer dan alleen uitrusten. Het is een combinatie van psychische en fysieke uitputting. Het hormonale systeem dat stress-signalen reguleert is verstoord geraakt en dat maakt ‘ even ontspannen en bijtanken’ zo moeilijk. Ik kan je helpen om hier een uitweg voor te vinden.
Essentieel bij burn-out is vaak dat je belangrijke aspecten en behoeftes van jezelf uit het oog bent verloren en structureel niet meeneemt in wat je doet. Naast het herstellen op fysiek niveau, is het belangrijk om te kijken naar wat maakt dat je steeds verder vastloopt en hoe je dat precies doet. Wat gebeurt er met jou en in de wisselwerking met mensen om je heen? Wat kost energie? Wat geeft energie? Welke steunende factoren ontbreken structureel? Wat kun jij benutten of juist laten om weer energie en perspectief te vinden?
De weg uit een burn-out vraagt om een zorgvuldige en gefaseerde aanpak. Het kost tijd om eruit te klimmen. ‘Even oplappen’ is wenselijk maar niet realistisch. Dit betekent echter niet dat je voor lange tijd op non-actief staat. Ook dat zou niet helpen. Het is belangrijk dat je jouw weg vindt naar duurzaam herstel. Juist als je merkt dat je weer wat energie krijgt is het belangrijk alert te blijven en terugval te voorkomen. Hoe beter je snapt hoe dit in zijn werk gaat, hoe groter de kans dat je het snel kunt herkennen en verandering kan aanbrengen.
De behandeling van een burn-out bevat verschillende onderdelen. Het is per persoon verschillend waar de meeste nadruk op gelegd wordt. Onderdelen van de behandeling van een burn-out zijn bijvoorbeeld;
Heb je burn-out klachten dan is het zonde om hier mee te blijven lopen. Een behandeling gericht op deze klachten is in eerste instantie kortdurend en zorgt er vaak voor dat de klachten snel verminderen.
or gespecialiseerde hulp bij burn-out in Ede
Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen of meld je aan. Met een verwijzing van de huisarts naar een (GZ) psycholoog wordt de hulp volledig vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering (zie kosten). Vaak vallen de burn-out klachten onder de DSM-IV diagnose ‘ongedifferentieerde somatoforme stoornis’.
Voor gespecialiseerde hulp bij burn-out in Ede
Psychologenpraktijk Sinninghe