Behandeling van een trauma

Een ernstiger trauma kan ontstaan wanneer je emotioneel, lichamelijk en/of seksueel mishandeld of langdurig bent verwaarloosd. Ook een uitzending naar een oorlogssituatie kan tot een trauma lijden. De gebeurtenis is zo schokkend dat je hier blijvend last van houdt.

Traumatische ervaringen kunnen leiden tot problemen in het omgaan met jezelf en anderen. Je hebt bijvoorbeeld minder controle over je gevoelens en gedrag. Er is sprake van een grotere kwetsbaarheid of gevoeligheid. Sommige mensen trekken zich terug en zijn somber. Anderen worden juist druk en verwachten heel veel van zichzelf.

Wat zijn de kenmerken van een trauma?

  • Lichamelijke klachten, woede, schaamte, hyperactiviteit, slecht contact met vrienden en familie
  • Nachtmerries, concentratieproblemen, het steeds opnieuw herbeleven van de gebeurtenis
  • Prikkelbaarheid, somberheid, veel piekeren,  je onbegrepen en miskend voelen, spanningsklachten, schrikachtig-, dromerig-, of teruggetrokken gedrag
  • In een isolement raken, relatieproblemen, problemen op het werk, alcohol-/drugsmisbruik

Zoek je hulp bij een trauma?

Vragen? Neem gerust contact op door het contactformulier in te vullen of bel 06-43103322

Wat kan ik voor je doen?

Om de klachten te verminderen is het belangrijk dat je je weer bloot stelt aan de meest pijnlijke herinneringen, dat geef je jezelf de kans om de nare ervaring te verwerken.  Het is ook belangrijk na te gaan hoe de aangrijpende gebeurtenis op dit moment nog voor een invloed heeft op hoe je denkt en hoe je je voelt.  Het is vaak erg lastig om zelf weer terug te denken aan de nare gebeurtenis. Je ervaart die nare gevoelens weer en wilt dit helemaal niet voelen.  Toch is het nodig om de gebeurtenis te verwerken zodat je je beter gaat voelen. Ik kan je helpen om op een gecontroleerde manier weer terug te denken aan de gebeurtenis en help je, in een veilige omgeving, om de gebeurtenis goed te verwerken.

Behandeling van een trauma

Er zijn verschillende behandelmethoden die toe te passen zijn bij een trauma.

EMDR is op dit moment een van de meest effectieve behandelmethode voor een trauma. Lees HIER meer over EMDR.

Cognitieve gedragstherapie is ook een veelgebruikte behandelvorm bij een trauma. Binnen de cognitieve gedragstherapie wordt er vanuit gegaan dat gevoelens en gedragingen niet zozeer bepaald worden door de situatie zelf, maar door hoe men de situatie interpreteert. Dus hoe je denkt over een traumatische gebeurtenis. Deze, vaak negatieve, denkpatronen kunnen leiden tot angst en vermijding van situaties die gerelateerd zijn aan de traumatische gebeurtenis. De vermijding kan de angst weer in stand houden.

Tijdens de cognitieve gedragstherapie wordt samen met jou gekeken welke denkpatronen verband houden met je angsten rondom de traumatische gebeurtenis. Je leert anders naar deze gedachten te kijken en gaat op zoek naar nieuwe verklaringen voor angstige situaties. Door stapje voor stapje de confrontatie op te zoeken met hetgeen dat angst op roept, zullen de angsten rondom de traumatische gebeurtenis verminderen.

Heb je vragen over een trauma of zoek je hulp van een psycholoog?

Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen of meld je aan. Met een verwijzing van de huisarts naar een (GZ) psycholoog wordt de hulp volledig vergoed vanuit het basispakket van jouw zorgverzekering (zie kosten).

 

Psychologenpraktijk Sinninghe

voor-wie